Hoe bereidt u zich voor op een scheiding?

U staat er misschien niet bij stil, maar bij scheiden komt veel voorbereiding kijken. Wie blijft in uw gezamenlijke woning wonen? Waar blijven de kinderen? Wie krijgt de hond? Wie moet wat betalen? Ook als u op een vriendschappelijke manier uit elkaar gaat, lukt het niet altijd om hier zelf uit te komen. Een mediator kan hierbij helpen door informatie aan te reiken en met zowel u als uw (ex-)partner in overleg te gaan. Lees verder om erachter te komen hoe u zich kunt voorbereiden op een scheiding om deze zo soepel mogelijk te laten verlopen en hoe een mediator dit proces kan begeleiden.

Waar moet ik beginnen?

Het begin is misschien wel het moeilijkste: u vertelt uw partner dat u wilt scheiden of besluit gezamenlijk om een einde te maken aan uw huwelijk. Een scheiding moet uitgesproken worden door een rechter. Een advocaat of mediator kan de scheiding voor u aanvragen en helpt u daarnaast alle benodigde afspraken te maken. Hierbij komen zaken aan bod zoals de financiële situatie van u en uw (ex-)partner, of u kinderen hebt en of u getrouwd bent met huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen.

Welke functie heeft een mediator bij een scheiding?
Een mediator is een ervaren en onpartijdige bemiddelaar. Een goede mediator, zoals Muris Advocatuur in Venlo, heeft alle kennis over het echtscheidingsproces en helpt u beiden goede beslissingen te maken over de gevolgen van uw scheiding. Denk daarbij aan het verdelen van uw financiën en gezamenlijke bezittingen, eventuele alimentatie en de omgangsregeling met kinderen en huisdieren. Dit alles gebeurt in wederzijds overleg met u en uw (ex-)partner, zonder dat de mediator daarbij een kant kiest. Het doel is te allen tijde om de scheiding zo vriendschappelijk mogelijk te laten verlopen.

Wanneer kan ik een mediator inschakelen?
Zodra u besloten heeft tot een echtscheiding, kunt u een mediator inschakelen. U bent dan verzekerd van goede begeleiding tijdens het hele scheidingstraject. U kunt natuurlijk ook eerst zelf afspraken maken samen met uw (ex-)partner, voordat u contact opneemt met een mediator.

Voortgang van het scheidingstraject
Samen met uw (ex-)partner en de mediator maakt u afspraken over de financiële verdeling, de boedelverdeling en, als u kinderen hebt, een ouderschapsplan. Maak hiervoor een overzicht van de huidige situatie, maar denk ook aan de toekomst. Als u en uw (ex-)partner in goed overleg beslissingen kunnen maken over deze zaken, verloopt uw scheiding sneller, makkelijker en goedkoper. Als u alle afspraken gemaakt heeft, gaat u naar de rechter. Uw echtscheiding is officieel zodra deze door de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Bent u van plan te scheiden van uw partner en zoekt u een mediator in Venlo? Muris Advocatuur staat u beiden graag bij tijdens het hele proces, voor een redelijke prijs. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.