Scheiden met behulp van een scheidingsmediator

Scheiden is nooit makkelijk. Niet alleen is het een erg emotioneel proces, maar er zijn ook zeer veel praktische zaken die geregeld moeten worden. Door een scheidingsmediator kunt u voorkomen dat er hierbij conflicten ontstaan. Zo is de kans groter dat u op een vriendschappelijke manier uit elkaar gaat. Wij leggen u graag uit wat een mediator precies doet en waar u op moet letten als u een mediator zoekt om u te helpen bij uw (echt)scheiding.

Wat is een mediator?

Een mediator, ook wel een scheidingsbemiddelaar genoemd, heeft als doel om u beiden tot overeenstemming te brengen wat betreft uw financiële zaken, de inboedelverdeling en een eventueel ouderschapsplan. U maakt dus zelf alle beslissingen in overleg met uw partner. De scheidingsmediator begeleidt u bij dit proces. Hij of zij luistert naar uw wensen, informeert u naar de wet- en regelgeving en overlegt de verschillende mogelijkheden met u beiden. De mediator kiest hierbij geen partij en helpt u oplossingen te vinden waar jullie allebei achter staan.

Waar moet ik op letten als ik een mediator zoek?
Het belangrijkste om rekening mee te houden als u op zoek bent naar een scheidingsmediator is dat het beroep van mediator niet beschermd is. Dat iemand zich mediator noemt, betekent dus niet meteen dat deze persoon ook daadwerkelijk verstand van zaken heeft. Kiest u voor een mediator die is opgeleid als advocaat, zoals de scheidingsmediators van Muris Advocatuur in Venlo, dan weet u zeker dat dit wel het geval is. Een vakkundige mediator is bovendien vaak lid van specialisatie- en beroepsverenigingen, zoals de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).

Wanneer is een scheidingsmediator niet de juiste keuze?
Denk er ook aan dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom een mediator wellicht niet de juiste keuze voor u en uw partner is. Zo is het essentieel dat jullie je allebei actief willen inzetten om tot wederzijds aanvaardbare oplossingen te komen. Zijn er al serieuze conflicten binnen uw relatie? Dan lukt het via mediation niet altijd om tot overeenstemming te komen, zeker niet als u ten koste van alles wil ‘winnen’ of het welzijn van uw (ex-)partner u koud laat. Een scheidingsmediator kan u alleen helpen als u bereid bent zich in uw partner te verplaatsen en de zaken ook van zijn of haar perspectief te bekijken. Is er sprake van geweld of misbruik in uw relatie? Dan raden we mediation af en kunt u beter een advocaat inschakelen.

Wilt u bespreken wat een scheidingsmediator voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met Muris Advocatuur in Venlo en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.