Scheiden

Scheiden met een scheidingsadvocaat

De beslissing maken om te scheiden is nooit makkelijk en het is nog moeilijker om uw partner te vertellen dat u wilt scheiden. In het beste geval kunt u samen in goed overleg met de hulp van een mediator uit elkaar gaan, maar in sommige gevallen lukt dit niet. Als u het samen niet eens kunt worden of u helemaal niet meer met elkaar wilt of kunt communiceren, zult u allebei een eigen scheidingsadvocaat moeten inschakelen. Muris Advocatuur uit Venlo kan u meer vertellen over de eerste stappen die u moet zetten als u gaat scheiden en wat een advocaat-mediator tijdens het gehele proces voor u kan betekenen.

Duidelijke afspraken
U heeft uw partner verteld dat u wilt scheiden. Wat nu? Er moeten nu duidelijke afspraken worden gemaakt over verschillende zaken, die vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant. Als er sprake is van minderjarige kinderen moet er bovendien een ouderschapsplan opgesteld worden.
Een scheiding is niet alleen een emotioneel proces, maar is ook op financieel gebied erg complex. U moet niet alleen besluiten wie in uw huidige huis blijft wonen, hoe u de tijd met uw kinderen verdeeld en wie de huisdieren krijgt, maar u moet ook uw gemeenschappelijke bezittingen en schulden verdelen. Waar u precies recht op heeft, hangt af van hoe u getrouwd bent: met of zonder huwelijksvoorwaarden.
Houd er ook rekening mee dat de meestverdienende partner na de scheiding partneralimentatie zal moeten betalen. U kunt hier samen zelf afspraken over maken, maar ook dit kan ingewikkeld zijn en dus is het beter een daarin gespecialiseerd advocaat te benaderen. Met andere woorden: kijk goed, voordat u iemand opdracht geeft uw scheiding te regelen, of deze persoon een advocaat is gespecialiseerd in het personen en familierecht. U kunt dit doen door de naam van de betreffende persoon te zoeken bij de NOVA (https://www.advocatenorde.nl/) en/of de Vfas (https://www.verenigingfas.nl).

Wat doet een scheidingsadvocaat voor u?
Uw scheidingsadvocaat staat volledig aan uw kant en zal ervoor zorgen dat u alles krijgt waar u recht op heeft. Uw advocaat zal zijn of haar expertise en kennis van het personen- en familierecht gebruiken om uw belangen te behartigen bij het regelen van de gevolgen van uw echtscheiding. Ook kan uw scheidingsadvocaat u alle regels en procedures rond de scheiding uitleggen, zodat u precies weet waar u aan toe bent. Tenslotte zal de advocaat het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechter.

Vinden u en uw partner echt geen overeenstemming, dan zullen de betreffende punten worden voorgelegd aan de rechter. Ook bij dit proces staat uw scheidingsadvocaat u bij.


Gaat u scheiden en wilt u een scheidingsadvocaat inschakelen in regio Venlo? Neem vrijblijvend contact op met Muris Advocatuur.