Mediation

Wat is het verschil tussen een mediator en een scheidingsadvocaat?

Als u gaat scheiden moeten er afspraken worden gemaakt, en dan is nooit gemakkelijk. Om u hierbij te helpen kunt u een mediator of een scheidingsadvocaat inschakelen, maar wat is precies het verschil en wat is de beste keuze voor uw situatie? Muris Advocatuur uit Venlo vertelt u graag wanneer u het beste kunt kiezen voor mediation en wanneer u beter een scheidingsadvocaat kunt inschakelen.

Waarvoor neemt u een mediator in de arm?

Als uw scheiding op een vriendschappelijke manier verloopt, raden wij aan om een mediator in te schakelen. Een mediator bemiddelt bij uw scheiding. Hij of zij is onpartijdig en gaat met u beiden in gesprek om zo tot overeenkomst te komen. U en uw ex-partner hebben dus niet elk een eigen mediator. De mediator kent de wetgeving en bespreekt de verschillende mogelijkheden hierbinnen met u, zodat u uit elkaar kunt gaan met een regeling waarover u allebei tevreden bent. Hierbij komen bijvoorbeeld uw financiën, zoals de hoogte van de partneralimentatie en de verdeling van de inboedel, en (indien van toepassing) het ouderschapsplan aan bod.

Wanneer kiest u voor een scheidingsadvocaat?
Als overleg niet mogelijk is of het met behulp van mediation niet gelukt is om tot overeenstemming te komen met uw ex, is het nodig om elk een eigen scheidingsadvocaat in te schakelen. Uw advocaat behartigt alleen uw belangen; niet die van uw ex-partner. U overlegt niet meer met elkaar, maar communiceert alleen via uw advocaten. In de rechtbank staat u tegenover elkaar. Vooral bij relaties waarbinnen sprake is van serieuze conflicten, inclusief misbruik, raden wij aan om voor een advocaat te kiezen. Ook als de financiën van uw relatie ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld omdat u samen een bedrijf heeft, kan een scheidingsadvocaat een betere keuze zijn. Hij of zij heeft veel kennis van alle juridische, financiële en fiscale aspecten.

De verschillen op een rijtje
Hieronder ziet u nog even een overzicht van de verschillen tussen een mediator en een scheidingsadvocaat:

  • Een mediator werkt voor u beiden, terwijl een advocaat alleen uw eigen belangen behartigt.
  • Mediation is alleen succesvol als u beiden op een vriendschappelijke manier met elkaar kunt overleggen. Een scheiding met een advocaat is beter als er al sprake is van conflicten, maar kan de relatie ook verslechteren.
  • Mediation is meestal voordeliger en duurt minder lang dan een scheiding met een advocaat.
  • Bij financieel ingewikkelde scheidingen is een advocaat vaak een betere keuze.
  • Het beroep van mediator is niet beschermd, waardoor het zeer belangrijk is om te controleren dat uw mediator geregistreerd is als scheidingsbemiddelaar.


Gaat u scheiden en zoekt u daarvoor een mediator of scheidingsadvocaat? Muris Advocatuur in Venlo bespreekt graag de mogelijkheden met u, dus neem vrijblijvend contact op.